Olin viime viikolla kristallikruunukurssilla Pälkäneellä Keltaisessa talossa. Ohjaajana oli Tuulikki Ojakoski. Sain Johannalta vinkin ja me olimmekin ainoat kurssilaista, jotka harrastivat nukkekoteja. Ilta oli mukava ja aikasmoisen väännön jälkeen tuli kuin tulikin yksi kristallikruunu valmiiksi kolmen tunnin värkkäämisen tuloksena.

Siitä sitten innostuin kokeilemaan myös omia malleja. Vieläkin olisin tehnyt, mutta hartiat jumitti siihen malliin, että keppijumppa on tarpeen. ;D

Lisäys 14.10.
Kiitos kaikille kommenteista! Omiin tekeleisiin suhtautuu aina vähän liiankin kriittisesti. Kaunein kruunu on mielestäni tuo kurssilla tehty. Kaikista muista löydän/näen vaan korjattavia asioita. :D  Harjoitella vielä täytyy, että mieleiseni oman mallin saan tehdyksi.

Monia askarrutti materiaalit ja muut ja vastaan nyt kaikkiin tässä.
Tuo kurssilla käytetty aihio on ohjaajalta saatu. Se on lasityötarviketta ja aikamoisen salapoliisityön jälkeen sain selville, että se on lyijysekoitenauhaa/kiskoa ja sitä käytetään mm. lasityönä tehtyjen tiffanylamppujen alareunassa. Kävin Tamperelaisessa lasityöliikkessä ja siellä kertoivat, että sen tuonti on lopetettu vähäisen menekin takia ja joku tavarantoimittaja oli poistanut sen kokonaan valikoimistaan. Löysivät minulle jostain varaston kätköistä jämäpussillisen vastaavia (erimallista/kuviollista kiskoa) pikku pätkiä ja nehän piti tietysti ostaa pois kuleksimasta. :) Kiskosta siis leikattiin pätkä, joka pyöriteltiin käsin ympyräksi ja juotettiin tinaamalla kiinni.

Helmet ovat särmikkäitä lasihelmiä, joiden halkaisija on 3 mm ja 4 mm. Värinä on kirkas ja pinta on irisoitu. Helmiä saa ainakin Helmimerestä ja heillä on myös nettimyynti. Kruunujen helmien pujottelussa olen käyttänyt ohuinta kullanväristä metallilankaa, jota myydään myös Helmimeressä. Metallilanka auttaa siinä, että kruunun yläosan saa kauniisti kaarelle käsin "lypsämällä". Kurssilla tehdyssä se kaarevuus tulee erityisen kauniisti esille. Jotta kruunua saa muotoiltua, niin pujottelussa täytyy jättää hieman liikumavaraa helmille. Arvioisin, että vajaan helmen verran metallilankaa pitää jättää "näkyviin", jotta asettelu on mahdollista.

Lautasliinarengas on katkottu halkipoikki tavallisilla halpis sivuleikkureilla. Vähän sakarat vääntyilivät katkomisen jälkeen, mutta lattapihdeillä tasoittelin sakarat leikkaamisen jälkeen hiukan sisäänpäin kääntyviksi ja venkoilut suoriksi.

Kävin kirjastossa lainaamassa kirjoja kristallikruunujen malleista ja uusiakin on tulossa. Ostamani helmet loppuivat, mutta eiköhän niitä jossain vaiheessa lisää tule. Katsotaan, jos vaikka saisin aikaan vaihekuvia niistä tulevista.

Ai niin vielä, yhteen kristallikruunuun menee 3 mm helmiä noin 140 kpl ja 4 mm helmiä noin 110 kpl.


1979939.jpg


Tässä kaikki rivissä. Kurssilla tehty on toinen oikealta. Yritin saada kuvaan tumman taustan, että "kristallit" näkyisi paremmin.


1979985.jpgTässä vielä lähikuva kurssilla tehdystä valaisimesta. Kristallit ovat 3 ja 4 mm särmikkäitä lasihelmiä. Ylärinkula on siemenhelmistä ja kynttilät ovat putkihelmiä. Sydänlanka on tavallista ompelulankaa.1979993.jpgTämä puolestaan on ensimmäinen oma malli ja ette sitten usko minkälainen taistelu oli kynttiläpidikkeiden kanssa!! Huh huh... Harjoitus tekee mestarin ja ainakin nyt tiedän, että miten ei pidä kiinnittää kynttilänpidikkeitä lasihelmiin.1980012.jpgTämä on tehty lautasliinarenkaan puolikkaasta joka on maalattu spraymaalilla kullan väriseksi. Otin kuvan näin alhaalta päin. Tästä näkyy se, että myös tämä malli on pussikruunu, vaikkakin pussi ei niin selkeästi näy kuin kahdesta edellisestä.1980029.jpgTämä oli viimeisin viritys ja käytin tässä lautasliinarenkaan puolikkaan toisin päin kuin edellisessä. Vähän alkoi jo väsy painaa kun asettelin kynttilöitä. Tässä mallissa niitä ei ole liimattu, vaan metallilankaa on taivutettu tiukasti runkoon kiinni. Kynttilöiden asentoa pystyy vielä muuttamaan ja asettelamaan paremmaksi.
1980046.jpg


Kameralla leikin ja yritin ottaa kuvaa siitä, miltä valaisimet näyttäisivät jos niissä olisi valo... Ainakin kimaltelee jos ei muuta.